• Na Lacáku sa od nepamäti darí nielen cudzím jazykom, ale aj „svokriným“ 🎍

        • Kým tie cudzie vyžadujú majstrovstvo našich šikovných „jazykárov“, tie „svokrine“, v latinčine sansevieria, v angličtine mother – in – law´s tongue, potrebujú ochotné ruky pani učiteliek, ktoré ich ošetria, popolievajú a raz ročne  presadia. Aj keď sú u nás tieto „retro“ rastlinky zaškatuľkované ako komunistická rastlina, vo svete si získali obľubu nielen pre špecifický tvar listov, ale aj pre svoje čistiace účinky. Ich listy prečisťujú vzduch a navyše sa o rastlinku netreba takmer vôbec starať. Približne stovku mladých výhonkov  sansevierií si pri zápise do 1.ročníka odniesli do svojich domovov naši budúci prváci. 😊

          Ďakujeme všetkým p. učiteľkám, ktoré sa podieľali na presádzaní a ošetrovaní rastliniek💚

          Mgr. Alica Chachaľak Gašparová

           

        • Environmentálneho projektu Najbohatšie ekosystémy planéty Zem

        • Naša škola sa zapojila do unikátneho environmentálneho projektu Najbohatšie ekosystémy planéty Zem NEPZ, vďaka ktorému sa naši žiaci môžu priamo, svojim príspevkom, podieľať na pomoci ochrany planéty.

          Na Deň Zeme 22.4. k nám opäť zavítali terénni pracovníci tohto projektu - Tomáš a Miška a to s prednáškou na tému Aljaška.

          Porozprávali nám o medveďoch Grizly, polárnych líškach, soboch, losoch, kosatkách, lososoch... o trofejových lovcoch, o móde pravých kožušín, o kosatkách väznených v oceanáriach. Prostredníctvom množstva fotografii a bohatej  video dokumentácie nám priblížili život na Aljaške a poukázali na najdôležitejšie témy, o ktorých sme spoločne diskutovali.

          Tešíme sa na ich ďalšiu prednášku a novú tému na diskusiu :)

        • Opäť v Paderborne

        • V polovici apríla navštívili naši žiaci už druhý krát našu partnerskú školu v nemeckom Paderborne. Svojich nemeckých rovesníkov, u ktorých bývali, už dobre poznali, veď v septembri boli oni u nás. Už cesta bola pre niektorých veľkým zážitkom, keďže leteli po prvý krát v živote. V Nemecku sme mali možnosť nielen navštíviť zaujímavé miesta, zažiť školský život v nemeckej škole, ale najmä vidieť, ako vyzerá život v nemeckej rodine a samozrejme, v praxi si precvičiť nemčinu a angličtinu, ktoré sa naučili v škole. Mnohých našich žiakov prekvapilo zistenie, že po anglicky komunikujú lepšie ako ich nemeckí rovesníci. Vo voľnom čase zažili spolu kopec srandy a zhodli sa, že tento pobyt im poskytol nový typ zážitkov a skúseností, ktoré ich veľmi obohatili. Ich mladší spolužiaci nemusia závidieť, možnosť zúčastniť sa výmenného pobytu budú mať už v nasledujúcom školskom roku :)